Mens en lijden

Laughing with - Regina Spektor




No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one's laughing at God
When they're starving or freezing or so very poor

No one laughs at God
When the doctor calls after some routine tests
No one's laughing at God
When it's gotten real late and their kid's not back from the party yet

No one laughs at God
When their airplane starts to uncontrollably shake
No one's laughing at God
When they see the one they love hand in hand with someone else
And they hope that they're mistaken

No one laughs at God
When the cops knock on their door
And they say we got some bad news, sir
No one's laughing at God
When there's a famine or fire or flood

But God could be funny
At a cocktail party when listening to a good God themed joke or
Or when the crazies say He hates us
And they get so red in the head you think they're 'bout to choke

God could be funny
When told he'll give you money if you just pray the right way
And when presented like a genie who does magic like Houdini
Or grants wishes like Jiminy Cricket and Santa Claus
God can be so hilarious



Dit liedje vertelt wanneer er niet gelachen wordt met God. Als het goed gaat met ons en we geen problemen ondervinden, vergeten we God en lachen we zelf met God. Dan kunnen we lachen om de grappen over God. Dan vinden we de gebruiken binnen de kerk grappig.
In ander situaties, situaties waarin we het moeilijk hebben, grijpen we toch terug naar God. Dan hebben we God wel plots weer nodig en lachen we niet meer met God. In tijden van oorlog en ziekte zie je veel mensen bidden en terug aan God kracht vragen. Als dit er niet is, hebben ze die kracht niet nodig en hebben dus God ook niet meer nodig. God is dus maar iets tijdelijks. 


Afscheid van een pasgeboren leven 

Hier kan je kijken naar de reportage 'Afscheid van pasgeboren leven'

In deze reportage maken we kennis met een koppel dat hun kindje heeft moeten afstaan. Hun zoontje, Archiel is niet levensvatbaar door een fout bij de chromosomen.
Het koppel in de reportage vertelde toen ze met het lijden in contact kwamen, ze toch nog probeerden te hopen. De hoop zit in de natuur van de mens. Hoe slecht het ook gaat, hoop is belangrijk.
Ze kiezen er toch voor om Archiel nog te laten dopen. Er is dus bij het lijden zeker nog plaats voor het christelijke en de christelijke rituelen. God was hierin toch nog sterk aanwezig. Het doopsel had voor hen een extra, symbolische waarde. Niet alleen de verbondenheid met God was hierin belangrijk, maar ook de verbondenheid tussen Archiel en Nora (het eerste kindje van het koppel). Het doopsel zorgde ervoor dat de familie heel dicht bij elkaar was en dat er alleen maar positieve aandacht naar Archiel ging. Bij lijden moet de focus niet altijd alleen op de ziekte en op het slechte gaan.


Volgens Ine, de pastor van het ziekenhuis, is God zeer vaak aanwezig daar. Vooral in de mensen zelf dan, hoe veel mensen daar met hun hart en ziel werken om anderen te helpen. Door de inzet van mensen voor elkaar, is God aanwezig in het ziekenhuis.





Pukkelpopnoodweer

Lijden kan ook gepaard gaan met heel wat paniek en chaos. Het noodweer op Pukkelpop in 2011 is hier een bewijs van. 

Vaak associëren we lijden met ziekte en dood. Ook de natuur kan zorgen voor lijden. Denk ook maar aan tsunami's, overstromingen, aardbevingen,... 

De organisatoren van Pukkelpop  hebben het festival helemaal stilgelegd. Dit vond ik ook het beste idee uit respect voor alle gewonden en doden. Ook voor de familie en vrienden van deze doden. Ook voor het jaar erna was er heel wat discussie over het feit of het festival opnieuw zou doorgaan of niet. Ik vind het niet erg dat men ervoor gekozen heeft om het festival terug te laten doorgaan. Dit zal ons er elk jaar kunnen aan herinneren wat er toen die dag op 18 augustus 2011 is gebeurd. Zo worden de slachtoffers niet vergeten. Het is als een grote herdenkingssamenkomst. 



Christelijke betekenis van Allerzielen

"Als iemand doodgaat is volgens de christenen het enige wat er overblijft de ziel. De ziel kun je niet zien of voelen, het zijn je gedachten die doorleven na je dood. Met Allerzielen, het feest van al de zielen, worden de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden herdacht."
Ik  vind het een mooi gebaar dat we voor de overledenen een speciale dag maken om hen nog eens extra te herdenken. Toch vind ik dat we niet enkel op deze dag aan de overledenen moeten denken. De overledenen zijn pas echt dood als we niet meer aan hen denken. Lichamelijk zijn ze dan wel al dood, maar hun ziel leeft zo lang door dat er mensen aan hun denken. We moeten ook niet iedere dag aan hen denken, maar toch regelmatig. Naar het kerkhof gaan vind ik geen noodzaak. Je kan ook aan die mensen denken zonder naar het kerkhof te gaan. Een kaarsje branden bij hun foto vind ik ook goed. Zelf ga ik ook bijna nooit naar het graf van mijn oma en opa op het kerkhof. Ik probeer de goede momenten die we samen hebben beleefd in mijn gedachten te houden. Naar het kerkhof gaan roept bij mij te veel negatieve gedachten op.















Ieper, vredestad

In de oorlogen zijn heel wat onschuldige mensen gestorven. We mogen dit verleden niet vergeten. Daarom zijn er een paar initiatieven die de stad Ieper heeft opgezet.  Een paar voorbeelden hiervan zijn; de Last Post die iedere dag gespeeld wordt aan de Menenpoort en de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de oorlog. We mogen deze donkere pagina’s in onze geschiedenis niet vergeten. Daarnaast is ook het museum ‘In Flanders Fields’ opgericht. In dit museum wordt het universele verhaal van oorlog en vrede onder de aandacht gebracht. Het gaat dus niet enkel over WO I en WO II die zich hier in Vlaanderen hebben afgespeeld. Er waren en zijn meer oorlogen in de wereld. Ook deze oorlogen moeten eens onder de aandacht gebracht worden. 



Welk fragment van de film heeft je sterk aangegrepen? Waarom?
Het moment dat de ouders binnenkomen om te horen dat Oscar niet meer zal genezen. Daarna willen ze Oscar niet meer zien. Dit vind ik heel erg voor Oscar en heeft mij aangegrepen. Omdat hij dood gaat willen ze hem niet meer zien. Ze kunnen niet om met hun verdriet en Oscar wordt daar de dupe van.

Mocht je te horen krijgen dat je nog twee maanden te leven hebt, hoe zou je hierop reageren? Hoe zou je je laatste levensmaanden invullen?
Ik zou voornamelijk willen genieten van de twee maanden die mij nog resten. Ik zou nog zo veel mogelijk dingen willen doen, die ik nog had willen doen in mijn leven. Ten eerste zou ik met mijn vrienden op reis willen gaan; naar New York, Disneyland Parijs, Provence in Frankrijk, Malta, Dominicaanse Republiek, en noem maar op. Ik zou graag nog genieten van mijn familie en vrienden.

Mocht je ongeneeslijk ziek worden, zou het geloof je kunnen helpen denk je?
Ik denk het wel. Al is het als hoop dat het niet het einde is na de dood. Dat je nog ergens anders heen gaat.

Wat vind je van de uitleg over God en het lijden, die madame Rose vertelt aan Oscar? (zie tekst) Leg je mening uit.
Ik vind dat madame Rose een goede uitleg heeft gegeven aan Oscar. Ze liet inzien dat Oscar niet de enige is die lijdt. Ook mensen waarvan je niet lichamelijk kan zien dat ze lijden, kunnen lijden.


Welk beeld van Christus past het best in de kapel waarvan sprake in de film en het boek (zie tekst)?Leg je antwoord uit.
imageOscar zegt: “Ik schrok wel toen ik je beeld zag, ik bedoel, toen ik zag hoe je eraan toe was: bijna helemaal naakt, zo mager aan dat kruis, met overal wonden, met je hoofd dat bloedde vanwege de doornen en dat je niet eens meer rechtop kon houden.”
Daarom past dit beeld het best bij het verhaal. Het is een lijdende Christus die je ziet. Hierdoor kan Oscar zich goed vinden in dit beeld.







Met welke zinnen uit de tekst ga je akkoord? Haal deze zinnen aan en schrijf ze hieronder beknopt over.
Mensen zijn bang om dood te gaan omdat ze benauwd zijn voor het onbekende. Maar daar gaat het juist om: wat is het onbekende?
Soms ben ik ook bang voor de dood, omdat ik niet weet wat het is. Ik denk dat er nog veel zo’n mensen zijn. We weten graag wat er zal gebeuren en plannen graag ons leven. Het enige dat we niet kunnen plannen is de dood en wat erna komt. Deze onzekerheid zorgt voor wat schrik bij sommige mensen.
Eigenlijk ben ik niet bang voor het onbekende. Ik vind het alleen vervelend om de dingen die ik ken kwijt te raken.
Andere momenten ben ik niet bang van de dood. Ik zie wel waar ik terecht kom, hopelijk in een hemel of een mooie plaats. God zal mij wel opvangen. Toch is het jammer als je dood gaat, dat je alles kwijt raakt. Je moet alles achterlaten, het enige dat je nog krijgt is je ziel.

Met welke zinnen uit de tekst ga je niet akkoord? Haal deze zinnen aan en schrijf ze hieronder beknopt over.
Maar de meesten zijn niet nieuwsgierig. Ze houden vast aan wat ze hebben, zoals een luis die in het oor van iemand met een kaal hoofd blijft zitten. Neem Plumpudding bij voorbeeld, mijn Ierse rivale, honderdvijftig kilo in haar slipje en op een nuchtere maag, vlak voordat ze haar Guinness dronk. Zij zei altijd tegen me: “Sorry, ik ga niet dood, ik ben het er niet mee eens, daar heb ik niet voor getekend.”
Iedereen gaat dood, daar kan je niet vanonder. Je moet dat leren accepteren. Je hebt niet te kiezen of je dood gaat of niet en wanneer. Iedereen zou wel graag lang genoeg hier op de aarde blijven leven, maar daar beslissen wij niet over.

Kan je je voorstellen dat brieven schrijven iemand kan helpen, zelfs al schrijft die niet terug? Waarom wel/niet? Wat helpt jou als je het moeilijk hebt?
Ik denk wel dat dit kan helpen. Je kan even je verhaal en ervaringen ‘vertellen’ aan iemand zonder dat deze er commentaar op geeft. Soms vind ik het moeilijk als ik mijn niet goed voel in mijn vel of ik met een probleem zit, om dit te vertellen aan andere mensen. Ik kan die stap om het te vertellen aan iemand soms niet zetten. Ik denk dat ik daar de mensen mee lastig val. Daarbij kan het opschrijven een hulp. Dan kan je toch je verhaal kwijt en val ik toch niemand lastig met mijn verhaal. Er zijn ook veel mensen die een dagboek bijhouden. Hierin kunnen ze ook hun problemen kwijt.

     Apprecieer jij de sprookjesachtige benadering? Leg uit.
Ja, het is soms moeilijk om deze serieuze dingen aan kinderen duidelijk te maken. Door deze sprookjesachtige benadering is dit al een heel stuk gemakkelijker. Het illustreert ook het positieve. Oscar staat nog altijd positief in het leven. Madame Rose wil hem ook positief houden. Zo heeft ze hem moed om verder te gaan.

Let op de kleuren in de film. Wat valt op? Wat is de betekenis daarvan?
De kleuren in de film zijn donder. Dit moet het lijden van Oscar versterken. Oscar gaat door een ‘donkere’ periode in zijn leven. Als hij bij God is zal alles terug helder en klaar worden.  

De laatste brief die Oscar schrijft, bevat slechts één zin: "Enkel God mag me wakker maken". Wat bedoelt Oscar volgens jou met deze zin?
Hij is moegestreden en merkt dat hij bij het einde is. Hij wil nu met rust gelaten worden. Zo kan hij in alle rust sterven. Enkel God mag hem wakker maken, om hem mee te nemen naar de hemel. 

2 opmerkingen:

  1. Ik wil reageren op 'Pukkelpopnoodweer'

    Ik vind het ook de normaalste zaak van de wereld dat het festival na de ramp volledig stilgelegd werd.Ik ben blij dat jij er ook zo over denkt, want er waren festivalgangers die die reactie niet begrepen. Wel ik begrijp die mensen niet! Hoe kun je nu feesten op de plaats waar er iemand geleden en misschien wel gestorven is. Ik vind het ook net zoals jij goed dat het festival in 2012 doorging, zo worden de slachtoffers herdacht, en in gedachten zijn ze er ook een beetje bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan mij heel goed vinden in jouw bericht dat het geloof in God het ene moment veel sterker is dan het andere.
    Ikzelf heb eerlijk gezegd heel wat minder aandacht voor geloof wanneer alles loopt zoals ik het graag zie.
    Op moeilijke momenten echter (zoals overlijden, ziekte,..) weet ik soms niet zo goed raad met mijn geloof. De ene keer zorgen ‘tegenslagen’ ervoor dat ik mij heel sterk ga afvragen of er wel een God is terwijl een andere keer ik dan net weer teruggrijp naar mijn geloof.

    BeantwoordenVerwijderen