Mens en Zingeving


Wat het ook is...


In dit lied vraagt Stef Bos zich af wat de zin van het leven is. Is het de liefde? Of is het God? Misschien is het wel alles of het leven op zich? Of de vrijheid?
Voor iedereen is dit anders. En het is moeilijk om hierop een antwoord te verzinnen. Ook Stef Bos weet niet goed wat het is, daarom stelt hij ook zoveel vragen over wat het zou kunnen zijn.
Ook ik weet niet goed wat het is. Ik denk dat het toch wel het leven op zich is. Het is toch een wonder hoe elke dag de zon weer opkomt en weer ondergaat. Hoe wij elke dag kunnen opstaan zonder grote zorgen. Zonder te moeten vrezen voor ons leven. De zin van mijn leven is van elke dag het beste maken. Elke dag als een geschenk zien. Je weet nooit welke leuke verrassingen er op jouw pad liggen.
Wat het ook is, ik blijf zoeken
.



Misschien is het stil       
Onbereikbaar en ver       
Een wolk aan de hemel         
Een vallende ster

Misschien is het iets        
Dat onzichtbaar wil zijn   
Het licht in de avond       
Dat langzaam verdwijnt


Interview met journalist Joël de Ceulaer  

Joël de Ceulaer zegt in het interview dat het leven iets is om te doen en niet iets om over na te denken. Deze mening deel ik met hem. Je moet je tijd niet verspillen aan het denken wat er zin heeft in je leven en wat het doel van je leven is. Je moet het leven gewoon ondergaan. Je ziet wel wat er komt en wat er niet komt.

In het interview komt de stelling ‘Het leven op zich is volstrekt zinloos, tenzij je in God geloofd’ ook aan bod. Hiermee ben ik niet akkoord. Ik vind dat God niet per se zin moet geven aan een leven. Het kan natuurlijk wel. Er zijn mensen waar God zin geeft aan hun leven. Maar niet bij mij.

Dit wil niet zeggen dat er geen plaats is voor God in mijn leven. In het interview met Joël de Ceulaer komt de transcendente God aan bod. Dit wil zeggen dat God zich buiten de werkelijkheid bevindt. God is een scheppende kracht. Hij is ontoegankelijk en onbegrijpelijk. Hiermee ben ik akkoord. We moeten niet proberen God te vatten, want we zullen Hem toch nooit helemaal begrijpen. Misschien is God wel gewoon een collectieve eigenschap.
Een hersencel op zich is niet slim, maar heel wat hersencellen samen, de hersenen, kunnen wel slim zijn. Één mens op zich is niet goddelijk, maar collectief zijn we in staat morele vooruitgang te boeken.
Dit is hoe Joël de Ceulaer het omschrijft. Ik vind dit een mooie vergelijking die hij heeft gemaakt. 

One of us

Het idee van God als collectieve eigenschap, collectieve gedachte, komt ook in het lied 'One of us' aan bod. 

If God had a face what would it look like.

Heeft God wel een gezicht? Is God niet gewoon een gedachte? Iets waar iedereen zijn eigen beeld van heeft? Volgens mij heeft iedereen zijn eigen God. Als God gewoon een van ons zou zijn, zouden we hem dan ook nog zo goed en bijzonder vinden? Zouden we er dan nog zoveel aandacht aan schenken? Wat zou je vragen aan God als je maar één vraag zou mogen stellen?

PKG-schaal



Akkoord

God is slechts een naam die gegeven wordt aan het onverklaarbare. Godsdienst is het enige dat betekenis kan geven aan het leven in al zijn aspecten.De wetenschappelijke verklaringen van mens en wereld hebben de religieuze verklaringen overbodig gemaakt.

Een God(sdienst) heeft voor alles wat gebeurd is en voor alle aspecten van het leven een uitleg verzonnen. Deze uitspraken zijn niet wetenschappelijk te bewijzen. Maar men kan ook niet alles wat er gebeurt of gebeurd is wetenschappelijk bewijzen. Voor alles waar een  wetenschappelijke verklaring voor is zijn we meer geneigd om deze verklaring te geloven en de religieuze verklaring teniet te doen. Voor de zaken die de wetenschap niet kan verklaren, hebben we wel nog de religieuze verklaringen nodig. Het onverklaarbare schrijven we toe aan God.

Ondanks het vele onrecht dat het christendom mensen heeft aangedaan, blijft de originele boodschap van Christus waardevol.
We moeten zelf op zoek gaan naar de waardevolle boodschap van Christus. Sommige mensen interpreteren deze boodschap anders dan andere mensen. Sommige mensen hebben deze boodschap geïnterpreteerd dat zij de macht hebben en ook op een onrechtvaardige manier geïnterpreteerd. Het is nu aan ons om op zoek te gaan naar de waardevolle en rechtvaardige boodschap van Christus.

Ik ben er mij van bewust dat mijn levensbeschouwelijke opvatting maar een mogelijkheid is naast zovele anderen.
Het is verkeerd om te denken dat enkel het christendom antwoord kan geven op onze belangrijke levensvragen. Er zijn nog heel wat andere levensbeschouwelijke opvattingen.


God groeit mee met de mensengeschiedenis en is dus veranderlijk. De manier waarop mensen hun relatie tot God ervaren, is altijd gekleurd door de maatschappelijke context. Elke uitspraak over God is bepaald door de tijd waarin ze geformuleerd is.
We hebben in de verschillende periodes en streken een verschillend godsbeeld. Als het goed gaat in de samenleving zijn we geneigd om allemaal goede eigenschappen aan god toe te schrijven of om hem minder aandacht te geven. God is in de goede tijden veel minder belangrijk. In tijden waar het niet goed gaat met onze samenleving, bv. hongersnood, natuurrampen,… zijn we geneigd om allemaal slechte zaken aan God toe te schrijven. God is dan de slechte die alles heeft doen mislukken. Ook onze uitspraken over God zijn hierdoor gekleurd.

Religie is een engagement zonder absolute zekerheid.
Als je iets zeker weet in een religie is dat er geen zekerheden zijn. Dit is dan ook de kern van geloven in een religie; iets geloven dat je niet zeker weet en dat je waarschijnlijk nooit zeker zal weten. Dit is een engagement omdat het wat moeite vraagt om al deze dingen te geloven. Het is gemakkelijk om iets te geloven dat wetenschappelijk bewezen is of iets dat je ziet. Maar in religie zie je niets en is niets bewezen, het vraagt dus wat engagement.


De zin van het leven bestaat niet, alleen zingeving, en die is voor iedereen anders.
Iedereen moet in zijn leven op zoek gaan naar zingeving voor zijn leven. Een algemene zin van het leven bestaat niet, omdat iedereen zijn eigen waarden en normen voorop stelt. En deze waarden en normen zijn niet voor iedereen gelijk. Iedereen vindt wel iets anders belangrijk dat zin geeft aan zijn/haar leven.

Niet akkoord
Je kan alleen maar zinvol leven als je gelooft.
Je moet niet geloven om zinvol te leven. Je moet je eigen zingeving zoeken in het leven. Deze zingeving vind je niet noodzakelijk door te geloven.

God is eens en voor altijd bepaald en is dus onveranderlijk.
We hebben in de verschillende periodes en streken een verschillend godsbeeld. Als het goed gaat in de samenleving zijn we geneigd om allemaal goede eigenschappen aan god toe te schrijven of om hem minder aandacht te geven. God is in de goede tijden veel minder belangrijk. In tijden waar het niet goed gaat met onze samenleving, bv. hongersnood, natuurrampen,… zijn we geneigd om allemaal slechte zaken aan god toe te schrijven. God is dan de slechte die alles heeft doen mislukken. Ook onze uitspraken over God zijn hierdoor gekleurd.

Het geloof is eerder een mooie droom, die een illusie blijkt te zijn als men geconfronteerd wordt met de hardheid van het leven.
Mensen gaan juist als ze het moeilijk hebben of als ze geconfronteerd worden met de hardheid van het leven naar God grijpen. Dan hebben ze enkel nog God als houvast. Juist op deze momenten hebben ze het meest nood aan een God. Als alles goed gaat, hebben ze God veel minder nodig. En wordt God minder belangrijk in hun leven, omdat ze dan geen houvast meer nodig hebben.

Enkel de grote religieuze tradities bieden een garantie om tot God te komen. Uiteindelijk bestaat er op elke religieuze vraag maar één juist antwoord. Alleen een priester/religieuze leider kan op belangrijke godsdienstige vragen een antwoord geven.
Er bestaan geen juiste of verkeerde antwoorden op religieuze vragen. Je mag ze invullen hoe jij denkt dat ze moeten ingevuld worden. Er kan niemand zeggen dat het juist en fout is. Antwoorden op religieuze vragen draaien rond hoe jij erover denkt.

Wat is geloven?

Journaalanker Freek Braeckman op Koppen missie.

De jongeren in deze reportage tonen ons aan wat voor hen geloven is. Ze geven ook aan dat geloven in deze tijd nog mogelijk is, zelfs voor jongeren. 
"De mooiste bijbel van God is de natuur zelf."
Ze betalen voor deze ervaring evenveel als voor een goedkope all-in vakantie op een eiland zoals Ibiza. Wat zoeken deze mensen dan in de fleur van hun leven hier in Madrid? Dit vraag ik mij ook af. Een echt antwoord krijgen we niet in deze reportage. Het gaat vooral over het beleven van hun geloof. Het gevoel dat er toch nog zoveel mensen in Jezus en zijn Goede Boodschap geloven. 
"Door elkaar te ontmoeten en door elkaar te inspireren. Op die manier komt Jezus tot leven hier." 
Dit vind ik een mooie gedachte. Voor mij draait geloven rond elkaar ontmoeten in dat geloof en elkaar inspireren. Jezus is voor mij geen echt persoon, wel een denkbeeldig persoon die ons daarin steunt en leidt. 

Ontkennen dat het slecht gaat met onze kerk, is al haast nutteloos. Dit weten we allemaal. Toch verbaast het mij dat er nog zoveel jongeren geloven. Vooral voor jongeren is het niet meer simpel om ervoor uit te komen dat je nog gelooft. Voor oudere generaties lijkt dit makkelijker. Voor hen is het haast vanzelfsprekend,  was het bijna een traditie om te geloven.


Geluk is...

In de reportage van '6 miljard mensen' zitten er heel wat mooie getuigenissen over wat voor hen geluk is. Ik zet ze even op een rij.

Een oude vrouw uit Cuba zegt: "Geluk is... als een vogel die heel hoog vliegt en we zelden raken."

Een leerkracht uit Cuba antwoordt op deze vraag: "Geluk is... als een vlindertje dat je probeert te vangen. Als je het niet meer zoekt, dan zit het plots op je schouder."

Een vrouw uit Tanzania vertelt ons: "Ik geloof niet dat er een recept voor geluk bestaat."

Voor mij is geluk ook iets wat je niet kan krijgen, wanneer je het wilt. Geluk overkomt je en je hebt niet te kiezen wanneer dit gebeurt. Het komt altijd onverwacht. Geluk zorgt telkens ook voor dat kleine beetje hoop als het niet goed gaat. 
Soms herkennen of beseffen we het niet dat we geluk hebben. Als we iedere morgen weer uit ons bed stappen, een warme douche nemen, naar beneden hollen om een verse boterham te eten en dan nog eens mogen kiezen wat we op deze boterham doen. Daarna de computer aanzetten om te kijken naar onze mails, onze gsm ook nog even checken om te kijken of we geen nieuwe SMS hebben gekregen. Daarna kijken we nog wat naar de televisie, gaan we boodschappen doen en kiezen wat we zullen eten deze middag, enzovoort. 
Is dit geen geluk? Gewoon geen zorgen hebben. Er zijn mensen die al blij mogen zijn als ze elke dag mogen wakker worden, mensen die al gelukkig mogen zijn als ze iets te eten hebben,... We moeten eens leren om gelukkig te zijn met de kleine dingen in het leven.
Dit is voor mij ook geluk, de kleine dingen in het leven die ons alles rondom ons doen vergeten.

Een echt recept voor geluk bestaat er niet volgens mij. Er is geen specifieke levensstijl die ons geluk kan garanderen. Of toch deze heb ik nog niet gevonden. Gewoon genieten kan al voldoende zijn om het geluk te vinden.

Kortom geluk kan alles inhouden, alle kleine dingen die het leven mooi maken. Je moet er niet te hard naar zoeken. Hoe harder je zoekt, hoe verder het geluk



Hoe kan je zin geven aan je leven?
Wat is geloven?

Geloven beweegt Vlaanderen

In de reportage komt aan bod hoe je je leven kan zin geven. En wat geloven voor hen inhoudt.  Ten eerste heb je de studente theologie. Geloven houdt voor haar in om onderweg te zijn. Altijd evolueren, jezelf altijd in vraag stellen en in relatie zijn met anderen. Dit vind ik een mooi aspect van geloven. Het onderweg zijn met anderen vind ik een belangrijk deel van geloven. Niet enkel naar jezelf kijken, maar ook contact met anderen. En vooral het onderweg zijn. Hen ontmoeten en samen met hen hun levenspad ontdekken en verder ondergaan. Hen ook steunen welk levenspad ze ook kiezen, niet alleen op de slechte momenten, mar ook op de goede momenten kan je hen hierin helpen. De tweede mevrouw in de reportage heeft het over je eigen kwaliteiten ten dienste stellen van de medemens. Dit vind ik een goede manier om zin te geven aan je leven. Zo kan je ook iets goeds doen met je kwaliteiten, je moet je sterke punten niet alleen voor jezelf houden. Zo kan je ook laten zien aan de buitenwereld wat je kan en wat je kwaliteiten zijn.


1 opmerking:

  1. Twee zinnen op deze pagina spreken mij echt aan.
    1. ' De zin van het leven bestaat niet, alleen zingeving, en die is voor iedereen anders.'
    Ik kan mij hier helemaal in vinden.
    Ik vind het voor mezelf belangrijk om er te zijn voor mijn medemensen. Dat vind ik heel zinvol.
    Niet altijd even gemakkelijk in de huidige jachtige maatschappij...
    2. "Geluk is... als een vlindertje dat je probeert te vangen. Als je het niet meer zoekt, dan zit het plots op je schouder."
    Ik hoop nog veel vlindertjes op mijn schouder te mogen zien zitten.

    BeantwoordenVerwijderen