Mens en medemens

Belangrijke waarden

Op de site van Living Values vind je heel wat belangrijke waarden voor een goede samenleving en hoe je op een goede manier kan samenleven met je medemens. 

'Respect' is een belangrijke waarde in onze samenleving. We leven met zoveel mensen samen op deze wereld. We moeten dus wel respect hebben voor elkaar.

We moeten mensen respecteren zoals ze zijn. Vooroordelen kan je nooit uitsluiten, maar toch moeten we deze zo min mogelijk gebruiken. Ook racisme is een teken dat we geen respect hebben voor elkaar. We moeten iedereen nemen zoals hij is, als hij nu blank, zwart of geel is. Iedere mens moet evenwaardig zijn. Ieder mens heeft zijn eigen talenten. 

Respect houdt ook in dat je elkaars vrijheid moet respecteren. Je kan niet doen en laten wat je wilt, je moet ook rekening houden met de andere. Denk ook eens aan de gevoelens en gevolgen voor de andere. Zeg niet zomaar iets, maar denk goed na hoe je het zal zeggen. Als je dan toch een reactie of commentaar geeft, doe dit dan op een respectvolle manier. 

Ook jezelf respecteren is belangrijk. Je moet niet over jou laten lopen. Je moet ook tijd maken voor jezelf. Als je altijd al het werk doet en altijd al het werk op jou neemt, verlies je jezelf. Je moet dus ook eens aan jezelf denken. 

Respect kan je pas krijgen, als je je medemens respecteert.
Respect moet je verdienen.

Children see, children do


"Make your influence positive"

We geven heel veel door aan onze kinderen. Kinderen doen heel vaak de ouders na. Ouders zijn hun grote voorbeeld. Wij zijn het voorbeeld voor de volgende generaties. Als we iets aan onze samenleving willen veranderen, moeten wij eerst onszelf veranderen en dan kunnen we het goede voorbeeld meegeven met de volgende generaties. Daarom moeten we goed gaan nadenken wat we onze kinderen willen meegeven. Roken, drugsgebruik, familiaal geweld, geen behulpzaamheid, sluikstorten, verkeersagressie,… Of gaan we toch het goede voorbeeld meegeven aan onze kinderen?
Om nog even op het racisme terug te keren bij de dimensie ‘mens en samenleving’, volgens mij wordt racisme ook meegegeven door de opvoeding. Ik ben ervan overtuigd dat racisme aangeboren is. Om de droom van Martin Luther King waar te maken, moeten we dus stoppen met het racisme door te geven aan de volgende generaties. Wij kunnen zorgen voor een gevoel en gedrag van verdraagzaamheid bij onze kinderen. Deze campagnespot heeft mij wel geraakt. De impact van ons op de volgende generaties is echt duidelijk geworden. Gelukkig eindigt de spot nog met een positieve noot, op het einde van de spot zie je toch nog een vader die het goede voorbeeld geeft.  



Moeten we nog investeren in rokers

Rokers kiezen er zelf voor om hun leven om zeep te helpen, moeten wij hen daarin dan nog steunen? De burgers moeten hun eigen verantwoordelijkheid opnemen. Ze kiezen er zelf voor om te roken, om te beginnen met alcohol te drinken, om drugs te gebruiken, enzovoort. Er is niemand die hen daartoe gedwongen heeft. De gezonde mens moet hier dus geen slachtoffer van zijn.

Rokers hebben meer kans op ziektes. De rokers komen dus algemeen meer terecht in een ziekenhuis als niet-rokers. Dit kost allemaal geld. En een groot deel van het bedrag moeten ze zelf niet betalen. Hiervoor komt het ziekenfonds tussen. Maar wie betaalt er het ziekenfonds? Wij allemaal, dus ook de gezonde mensen. Ook zij die ervoor gekozen hebben om niet te roken, geen drugs te gebruiken en ook zij die niet alcoholverslaafd zijn, zijn het slachtoffer. Is dit eerlijk? Ik vind van niet. Die mensen nemen wel hun verantwoordelijkheid op en worden er nog voor gestraft ook.  Iedereen kan eens in een ziekenhuis terecht komen en je kiest hier zelf niet voor. Zij zouden wel steun moeten krijgen, zoals financiële steun van het ziekenfonds. Mensen die door hun eigen toedoen in het ziekenhuis komen, hebben minder recht op deze steun.
We moeten inderdaad solidair zijn met mensen die wat ongeluk hebben gehad in hun leven (bijvoorbeeld een aangeboren ziekte, auto-ongeval waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn,…). Maar de rokers moeten ook solidair zijn. Zij zorgen voor een ongezonde situatie voor ons. Nu het rookverbod er gekomen is, is deze situatie al een heel stuk verbeterd. Maar op andere plaatsen mag er nog altijd gerookt worden en als je het nu wilt of niet, je rookt altijd passief mee.

 "Als ik morgen tegen 250 kilometer per uur over de weg raas, betaal ík de boete, en niet de maatschappij. Maar een roker zou niet beboet worden voor de onveilige en ongezonde situatie die hij bewust veroorzaakt. Integendeel, de overheid betaalt hem terug.”

"Eigenlijk staat de overheid toe dat de burgers hun gezondheid in de prak rijden en voor de herstelkosten van dat wrak nog eens hun hand open houden.”


Helft Belgische jongeren wantrouwt andere mensen

Zelf vertrouw ik ook niet alle mensen. Ik vind het  persoonlijk soms heel moeilijk om in deze samenleving nog te weten wie je kan vertrouwen en wie niet. In de media hoor je soms ook heel veel van mensen met slechte bedoelingen. Ik denk dat het toenemen van deze berichten ervoor gezorgd heeft dat we niet veel mensen meer vertrouwen. Er zijn niet zo heel veel mensen die je echt kent in je leven. Het zijn pas de mensen die ik echt door en door ken, die ik durf vertrouwen. Ik wil eerst weten met wie ik te maken heb voor ik ze ga vertrouwen. Vertrouwen vraagt ook soms heel wat tijd. Ik ben ook heel voorzichtig met vertrouwen. Dit is om mij te beschermen zodat ik niet gekwetst wordt. Het zijn pas de mensen waar je echt een heel goed vertrouwen in hebt, die je het diepst kunnen kwetsen. Het vertrouwen moet ook groeien en je moet blijven investeren om vertrouwen te krijgen en te geven. 















Quota voor vrouwelijke topambtenaren


“Positieve discriminatie is ook discriminatie en dus niet toegestaan.”

Ik vind het niet correct dat mannen voorkeur zouden krijgen op een topfunctie. Vrouwen kunnen even bekwaam en competent zijn als een man. Vrouwen zijn gelijkwaardig aan de mannen en moeten dan ook zo behandeld worden. Vrouwen stoten nog te veel tegen het glazen plafond. En dit moet stoppen. Vrouwen kunnen evenveel kwaliteiten en talenten hebben als een man.
 

Aan de andere kant vind ik het ook niet correct dat vrouwen voorkeur zouden krijgen op een topfunctie. Vrouwen mogen niet gediscrimineerd worden, maar hetzelfde geldt ook voor de mannen. Als je mensen aanneemt, kies je mensen die tot deze job bekwaam zijn en er de kennis voor hebben. Je moet niet mensen aannemen omdat ze een vrouw of een man zijn.
Weyts zegt in het artikel:

“Daarnaast zijn quota ronduit "vernederend" voor vrouwen. Net als iedereen willen zij geselecteerd worden omwille van hun kennis en talent, niet omwille van hun geslacht."

Hiermee ga ik ook akkoord. Als ik zou solliciteren voor een job zou ik willen geselecteerd worden voor mijn kennis en talent en niet puur om het feit dat ik een vrouw ben. Ik vind dat de werkgever moet kijken naar hoe bekwaam je bent en hoe je de job uitvoert.



7 opmerkingen:

  1. Respect vind ik ook een heel mooie waarde. Wie gerespecteerd wil worden, moet de ander ook respecteren.

    Ik vind dat respect begint met zelfrespect, een waarde die veel mensen wel eens durven vergeten. Hoe kan je iemand anders respecteren als je dat niet echt voor jezelf doet? Zelfrespect houdt volgens mij ook in dat je je eigen afkomst respecteert en dat je jezelf verzorgd en een plaats in je eigen wereld geeft. Je speelt immers zelf de hoofdrol in je eigen verhaal.

    Wanneer iedereen respect voor de anderen zou hebben, zou de wereld minder vol zitten met racisme, haat, discriminatie,... Iedereen heeft het recht op een eerlijke plek op onze wereld. De aarde is er voor iedereen; blank of zwart, hetero of homoseksueel, arm of rijk, groot of klein,... Iedereen hoort er bij.
    Stel je eens voor hoe saai de wereld zou zijn als iedereen hetzelfde zou zijn, dan loop je de hele dag jezelf tegen het lijf. Het wonderlijke aan de mens vind ik nu net dat iedereen op zijn manier uniek is.

    Net als Julie hecht ik ook veel waarde aan respect. In wat zij geschreven heeft kan ik mij ook volledig vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandromme Pauline10 januari 2013 om 08:59

    De uitspraak die Julie deed, namelijk "respect kan je pas krijgen, als je je medemens respecteert, respect moet je verdienen",vind ik helemaal kloppen. Zelf koos ik dan ook voor deze waarde. Alles begint met respect. Dit gaat samen met de waarde eerlijkheid. Deze twee waarden zijn dan ook belangrijk om een geode samenleving te hebben. Zonder respect kan je niets bereiken, tenzij je een strijd om macht gebruikt. Wat in onze maatschappij steeds meer en meer gebruikt wordt. Dit vind ik zelf zonde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben zeer blij te lezen dat je een waarde zoals respect ook heel belangrijk vindt. De vraag of wij vandaag de dag nog respect hebben voor elkaar is ook iets dat je stelt. Het antwoord is ook niet mals: oorlogen, racisme...enz. Het zijn maar één van de vele dingen waardoor wij respect voor elkaar verliezen. Daarom is het ook meer dan gepast dat je zegt: "respect kan je pas krijgen, als je je medemens respecteert, respect moet je verdienen".
    Een opvoeding kan inderdaad veel doen met een kind en een ouder is een groot voorbeeld voor een kind. Je moet echter ook eens nadenken over het feit dat de ouders niet de enige invloedrijke speler zijn in de omgeving van de kinderen. Een leerkracht speelt een rol, de opa's en oma's...enz. Zelfs de media speelt een rol! Al die games, nieuwsreportages...enz. Als we niet genoeg benadrukken dat racisme fout is en dat wat ze zien verkeerd is dan kan het fout aflopen.
    Vertrouwen is voor mij ook belangrijk maar wanneer weet je precies wie je kan vertrouwen? Sommige lijnen zijn zo dun dat deze lijnen in 1,2,3 overschreden zijn. Vaak gebeurt het dat we ons vertrouwen schenken aan iemand en spijtig genoeg wordt deze dan geschonden. Het wordt soms zo vaak geschonden dat wij niemand meer willen of kunnen vertrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zelf heb ik ook voor de waarde respect gekozen. Bij het lezen van de uitleg waarom je voor deze waarde gekozen hebt, kan ik zeggen dat dit zeker overeenkomt met wat ik ervan vind.

    Ik vind het heel belangrijk dat mensen respect hebben voor elkaar. Wanneer jij respect hebt voor een ander, zal je dit ook gemakkelijk terugverdienen. Het is ook belangrijk dat dit van jongsaf aangeleerd wordt. Zo gaat een kind er minder problemen mee hebben om iemand te respecteren.

    Jammer genoeg leven we in een maatschappij waar er veel mensen zijn die geen respect hebben voor de anderen. Ze leven veelal in hun eigen wereldje en denken enkel aan zichzelf. De ander doet er niet meer toe.

    Het is daarom ook heel mooi gezegd dat andere mensen respect moeten verdienen! Velen staan daar niet meer bij stil.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil reageren op 'Helft Belgische jongeren wantrouwt ander mensen'

    Ik heb ook moeite met het vertrouwen van mensen. Het duurt lang voor ik mensen voor 100% vertrouw. De wereld is zo egoïstisch geworden dat vertrouwen een zeldzaam begrip is geworden. Tegenwoordig is het misschien een meerwaarde dat we niet snel mensen vertrouwen. Mensen die doorhebben dat je snel mensen vertrouwt zullen hier misbruik van maken. Ze kunnen in het begin misschien profiteren, maar je hebt dit niet door misschien, nadien wordt je dan gekwetst. Ik vind het dus waardevol om mensen eerst beter te leren kennen (het duurt wel even voor je iemand vanbinnen en vanbuiten kent) en dan na te gaan of die persoon te vertrouwen is, liever dan gekwetst en bedrogen te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit vind ik een heel interessante pagina. Er komen verschillende dingen in voor die mij dikwijls bezighouden.
    - Respect voor anderen is inderdaad heel belangrijk. Blijkbaar ligt dat voor sommige mensen toch moeilijk. Denk maar aan de houding van sommige mensen t.o.v. vreemdelingen, zwarten, daklozen, laaggeschoolden, armen, mensen met een ander geloof... Die mensen hebben toch ook hun goede en minder goede kanten, net zoals wij. Misschien speelt 'onbekend = onbemind' hier wel een rol. Moeten we dan niet een beetje meer moeite doen om elkaar beter te leren kennen?
    - Moeten wij nog investeren in rokers? Ik zou het niet weten. Iedereen heeft recht op hulp (zeker als het om gezondheid gaat). Maar als de niet-rokers moeten meebetalen om rokers te helpen...
    Dezelfde bedenking voor drugsverslaafden, alcoholisten,...
    Of moeten we toch (soms) ook meer respect hebben voor deze mensen die soms door problemen verslaafd zijn geraakt?
    Voorkomen is beter dan genezen. Misschien moet er meer aandacht zijn voor preventie.
    - Discriminatie van vrouwen is een probleem waar toch heel langzaamaan een beetje verbetering in komt, maar er is nog een hele lange weg te gaan.
    Ook hier steekt respect (of het gebrek eraan) weer de kop op.
    Ik begrijp niet waarom een man en vrouw met hetzelfde diploma, dezelfde competenties, dezelfde handigheden of onhandigheden,... niet gelijk kunnen behandeld worden.
    Vrouwen moeten inderdaad geen voorkeursbehandeling krijgen omdat ze vrouw zijn, maar evenveel kansen en mogelijkheden voor vrouwen en mannen zou heel mooi zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Julie,

    Ik ben het er helemaal mee eens dat respect iets is wat je moet verdienen. Onvoorwaardelijk respecteren van mensen die zelf geen respect tonen, is moeilijk vol te houden.
    Ik heb als waarde gekozen 'zorgen voor elkaar'. Om dit te linken aan jouw waarde: ik ben er van overtuigd dat wanneer we terug leren zorgen voor elkaar, we elkaar ook terug gaan respecteren. Wanneer we nauwe contacten met mensen hebben en daarin altijd de noden van de ander overwegen, kunnen we ons beter voorstellen hoe de wereld er uitziet vanuit hun standpunt. Op deze manier is het niet meer blindelings respecteren omdat het moet, maar bewust respect opbrengen voor een ander.

    Veel succes met de verdere studies!
    Met vriendelijke groeten,

    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen